BreedSaam heeft onder meer als doel om het energieverbruik van haar gebouw-portefeuille te verduurzamen en te verminderen passend bij de klimaatdoelstellingen en dit uit te voeren.
We houden hierbij rekening met:
- wet- en regelgeving van dat moment
- maatschappelijke verwachting van omgeving en gebruikers.
BreedSaam wil dat doen door effectief invulling te geven aan de Trias Energetica door:
- Het verminderen van de energievraag door bouwkundige, installatietechnische en gedragsmatige verbeteringen;
- De benodigde energie, zoveel als mogelijk, zelf duurzaam op te wekken of uit te wisselen;
- De dan nog benodigde energie zo duurzaam mogelijk in te kopen.
BreedSaam doet dit door eigen financiële middelen slim in te zetten, aangevuld met subsidies, laagrentende leningen en/of bijdragen van derden.BreedSaam wil dat ook doen door zoveel als mogelijk het realiseren van nieuwbouw, renovatie en onderhoud uit te voeren met inzet van milieuverantwoorde materialen, middelen en arbeid, die ook een bijdrage leveren aan afname van de energievraag.
BreedSaam wil met het realiseren van voormelde doelstellingen in 2020 starten en wil daar in een tijdsbestek van minimaal 10 jaar inhoud aan geven.
De leden van BreedSaam komen overeen dat de energiekosten van het collectief worden bekostigd door een bijdrage van de schoolbesturen aan het collectief op basis van de verdeelsleutel gebaseerd op de (geïndexeerde) energiekosten voor de eigen locaties ten tijde van de ingangsdatum. Daartoe worden de energiecontracten van de aangesloten besturen en locaties vanaf de ingangsdatum, of zo snel mogelijk daarna, overgezet op naam van BreedSaam, die de betaling regelt.
BreedSaam beschikt zo over een energiebudget, waarbij alle besparingen in energieverbruik en -kosten kunnen worden ingezet voor de bekostiging of financiering van verduurzamende maatregelen zolang deze nodig zijn, maar tenminste voor 5 jaar.
BreedSaam maakt jaarlijks een plan waarin wordt onderbouwd welke maatregelen worden ondernomen. Doel is deze te prioriteren op basis van effectiviteit vanuit kosten- en duurzaamheidsoogpunt, met inachtneming van zaken zoals staat van onderhoud, regelgeving of andere zwaarwegende omstandigheden. Dit plan wordt voorgelegd aan de ALV.
Naast een jaarlijkse rapportage, vindt na vijf jaar een evaluatie plaats van de gekozen verrrekenmethodiek en aanpak.
Uit: manifest energiecollectief BreedSaam, juni 2020